Bureau BuitenWater
ontdekken
natuur
knutselen
binnen
buiten
omgeving
natuurverschijnselen
beestjes
planten
fijne motoriek
Doel
Ieder kind ervaart de verwondering die natuurverschijnselen in de buurt van de school en in de klas oproepen.
Wat doen en leren de leerlingen?
× De kinderen maken kennis met natuur in de buurt.
× Zij leren over de samenhang tussen plant, dier en omgeving. Wat eet die vogel? Waarom groeit die plant op dat natte plekje? Hoe verzorg ik een plantje?
× Alle zintuigen worden gebruikt: met zoekopdrachten leren kinderen goed te kijken naar details, te luisteren, ruiken en voelen. Met soms ook wat proeven!
× Rekenen kan door de boomhoogte te meten, met telspelletjes en nog veel meer.
× Bij alles groeit het besef bij de leerlingen dat ze met respect moeten omgaan met planten en dieren. Denk aan voorzichtig oppakken, laten staan als het zeldzaam is, afval meenemen.
× Een positieve natuurbeleving zullen de kinderen niet vergeten en vormt een goede basis om ook later goed voor de natuur te zorgen.
Waar vinden de lessen plaats? Natuurlijk gaan we vaak naar buiten, maar soms hebben we de natuurles binnen in school. Ook daar kun je slakken of insecten bekijken, planten zaaien en zien groeien, bloemen natekenen, vogelvoer maken, liedjes zingen, beweegspellen doen of dierenverhalen luisteren. Proefjes met water zijn ook altijd boeiend!
Knutselen
Doel
Ieder kind maakt iets moois waar het trots op kan zijn.
Wat doen en leren de leerlingen?
× We gaan diverse materialen ontdekken. Denk bijvoorbeeld aan papier, karton, wol, kralen, natuurlijke materialen zoals takken en bloemen. Wat kun je ermee, en wat niet?
× Door gebruik van potlood, schaar, prikpen en naald wordt de fijne motoriek verbeterd, wat helpt bij goed leren schrijven.
× Ieder kind, ook het kleinste, oefent met meten en rekenen en ontwikkelt zo meer ruimtelijk inzicht. Een vouwblaadje kan gevouwen worden tot een bakje, maar op een andere manier gevouwen wordt het een bloem.
× Waar dat nodig is, beginnen we een werkstuk met een aantal kant-en-klare onderdelen.
× Als het mogelijk is, maken de kinderen zelf het werkstuk van begin tot eind. Het begin is het kiezen, verzamelen en afmeten van de materialen. Bij het eind zullen we samen kort terugblikken op hoe het ontwerp- en maakproces verlopen is en dan de puntjes op de i zetten (zoals ook bij onderzoekend en ontwerpend leren).
× De opdrachten zijn gericht op het aanleren van knutseltechnieken èn op het ontdekken van ieders eigen creativiteit. Zodra je weet hoe je kralen aanrijgt, kun je grote en kleine kralen naast elkaar gaan rijgen omdat je dat mooi vindt.
Waar vinden de lessen plaats? Op school, in een knutsellokaal of de eigen klas. Website: https://www.buitenwater.nl
Contact persoon
Naam: Ceciel VisserE-mail adres: cvisser@buitenwater.nl
Telefoonnummer: 06-20953349