School als spil van de wijk!
School als spil in de wijk
Samenwerken is voor mij een sleutelwoord. ‘Vele handen creëren mooi werk’ past ook goed hierbij. Leren van én met elkaar geeft meer mogelijkheden. Ik ben altijd bezig met netwerken. Ik ben kleinschalig hiermee begonnen, bijvoorbeeld door onderzoek te doen naar wat direct rondom school aan verenigingsactiviteiten leven en wat de trefpunten zijn in de wijk.
Kindcentrum Sittard is, zoals jullie inmiddels weten, mijn thuisbasis. Naast Wereldtijd en gezondheid houd ik me ook bezig met maatschappelijke betrokkenheid. Afgelopen jaren heb ik geprobeerd doelgroepen met elkaar te verbinden. Ik zal jullie meenemen in mijn denkwijze hoe een school als spil in de wijk eruit kan zien.
Kinderen en hun ouders zijn altijd welkom, voor een (informeel) gesprek of voor hulp. We denken graag mee! Vijf keer per jaar nodigen we ouders extra uit om samen met hun kinderen deel te nemen aan Wereldtijd. Als papa of mama niet kan, is ook opa of oma welkom. Het belangrijkste is dat de directe omgeving van het kind kan ervaren waarom onze kinderen zo enthousiast zijn. Ook vragen we ouders, in het ouderpanel, om met ons mee te denken over ons onderwijs, onze verbeterpunten en innovatie projecten. Ouders delen hier ook hun zorgen, ideeën of onderzoeken samen met ons mogelijke samenwerkingen. Deze klankbord groep telt momenteel al 26 ouders. Het allerleukste is als we het ouderpanel en jongerenpanel (kinderen uit de groepen 5 t/m 8) samen laten nadenken over ons onderwijs. Het treft geweldige ideeën en mooie initiatieven!
Wekelijks zijn zzp’ers aanwezig in Kindcentrum Sittard die extra expertise de school binnenbrengen. Ze laten kinderen doen en ervaren, en creëren zo een rijke omgeving waarin kinderen mogen onderzoeken en ontdekken. Zij helpen kinderen hun toekomstdromen waarmaken. Dan zijn er de vrijwilligers: mensen die hun steentje bijdragen - daar waar mogelijk - vanuit eigen motivatie, bijvoorbeeld om weer onder de mensen te zijn, om de Nederlandse taal beter te leren toepassen of om te ondersteunen vanuit intrinsieke motivatie.
Er zijn ook wekelijks mensen van Pedagogisch Sociaal Werk (PSW) aanwezig; jongeren met een beperking dragen samen met hun coach hun steentje bij aan ons onderwijs. Naast huishoudelijke taakjes vervullen zij ook een rol binnen hun expertise. Ze zijn bijvoorbeeld ook te vinden in samenwerkingen als sportbegeleiding naast de gymdocent of ze vervullen conciërgetaken. Ze zijn maar wat trots op hun werkplek in Kindcentrum Sittard.
Tien keer per jaar gaan we met een groep kinderen naar de woonzorglocatie van Dagelijks Leven in Sittard. Deze samenwerking is een mooie verbinding tussen jong en oud. De gelukscoach neemt de kinderen mee en maakt er dan samen met dementerende ouderen een gezellige middag van. Ze sporten samen, zingen samen en spelen samen!
Ja en dan niet te vergeten de verenigingen in de directe omgeving, sportverenigingen die lessen verzorgen tijdens onze wereldtijd, denk hierbij aan schaken, tafelvoetbal, voetbal, handbal en tafeltennis. Maar ook de fanfare is wekelijks present met trombone en trompet.
Dit schooljaar vergroten we ons netwerk van maatschappelijke samenwerkingen door de peuteropvang en de BSO mee te nemen in ons programma onder - en na schooltijd. Ook onderzoeken we mogelijkheden om vanuit een trefpunt in de wijk iedere woensdag het buitenspelen op te pakken, onderbegeleiding van een buitenspeelcoach.
Een hele opsomming, maar kortom...
· We leren van en met elkaar.
· Jong en oud leren van en met elkaar.
· Organisaties leren van en met elkaar.
· We voelen ons samen verantwoordelijk.
· We leren omgaan met elkaars leer- en leefomgeving.
Zeg nou zelf... dit schept toch een band!