clicclic, zoek je educatieve content in 2 clicks

Gezonde voeding

Gezonde voeding

In deze blog stel ik jullie graag voor aan Mischa Hamers, mijn steun en toeverlaat. Zij ontwikkelt culinaire lessen, onder andere voor kinderen in het basisonderwijs. Er zijn inmiddels 6 basisscholen van Stichting Kindante waar zij deze ontwikkeling doorvoert.
In deze blog stel ik jullie graag voor aan Mischa Hamers!

Gezonde voeding

Ik ontmoette Mischa 5 jaar geleden. Ik stuurde haar een mail met de vraag om eens te sparren over de mogelijkheden van lunch op school. We spraken af op een bankje in de zon en deelden onze ideeën. Deze eerste hersenspinsels zijn inmiddels uitgegroeid tot een succesvolle formule!

Mischa is niet meer weg te denken in Kindcentrum Sittard; haar lessen staan als een huis. Naast 5x per week een kleine pauzehap, 3x per week een lunch, kooklessen én het organiseren van een lunchbite, is er ook aandacht voor hygiëne, zelfredzaamheid en theorielessen over onder andere gezonde voeding. De kinderen leren snijtechnieken, rekenen en begrijpend lezen.

De keuken is een magische omgeving, kinderen voelen zich thuis. Mischa heeft een keukenteam opgezet; zij maken samen deze huiselijke sfeer voor de kinderen compleet.

Door de budgetten van Het Jeugdeducatiefonds voor schoolmaaltijden bieden steeds meer scholen, naast lunch, kooklessen aan op school. Ik heb Mischa bereid gevonden om samen met mij op zoek te gaan naar mensen die zich thuis voelen in de keuken en het geweldig vinden om kinderen mee te nemen in de bijzondere wereld van koken. Mischa zorgt voor culinaire teams op elke school. De basis voor hun start is meelopen en ervaring opdoen bij de lessen in Kindcentrum Sittard.

Niet alle zzp’ers in onze keuken hebben een specifieke kookopleiding; sommigen zijn herborist, schoolmoestuincoach, hebben een bloemenwinkel gehad, hebben jarenlang gewerkt als binnenhuisarchitect of zijn kindercoach geweest. Deze zpp'ers hebben wel allemaal iets gemeen: een passie voor koken én werken met kinderen. Door de verschillende achtergronden vullen de zzp’ers elkaar als team in de keuken perfect aan. Mischa neemt alle zzp’ers onder haar hoede en zorgt voor een plekje in de keuken waar ieder in zijn/haar kracht staat. Ook vrijwilligers helpen mee, want bij koken met 10 kinderen die een maaltijd voor 250 kinderen voorbereiden, zijn alle handjes welkom.

Afgelopen jaar startte Mischa ook een kookteam op voor De Taalwijzer en BS Overhoven, en dit jaar ontwikkelt ze teams voor SBO De Diamant, OBS De Duizendpoot en OBS De Driepas.

Naast recepten ontwikkelt Mischa ook smaakchallenges voor mogelijk nieuwe gerechten op het menu. Kinderen kunnen zo eerst wennen aan de smaak en... zien eten doet eten! Spruitjes staan ook gewoon op het menu en zelfs ik, als grote niet-eter van spruitjes, moest er dus aan geloven. Na ruim 40 jaar eet ik nu ook spruitjes: we zijn dus nooit te oud om smaken te verkennen.

Soepen, pasta's, wraps, chili… je kan het zo gek niet verzinnen: Mischa tovert met de kinderen en haar teams alles op tafel!

We delen graag de twee lekkerste gerechten met jullie:

KCS Style Cauliflower

Japanse ramen soep

Mischa! Ik ben trots op onze samenwerking! :-)