clicclic, zoek je educatieve content in 2 clicks

Wereldtijd: een werelds programma!

Wereldtijd: een werelds programma!

Alweer vijf jaar geleden startte ik met de uitdaging om voor 600 kinderen drie keer per week aanbod te organiseren waarbij ze interesse, talent en kennis kunnen ontwikkelen voor nu en voor hun toekomstdromen. Om het plan vorm te geven, bezocht ik enkele scholen die al een verrijkt aanbod organiseren.

Alweer vijf jaar geleden startte ik met de uitdaging om voor 600 kinderen drie keer per week aanbod te organiseren waarbij ze interesse, talent en kennis kunnen ontwikkelen voor nu en voor hun toekomstdromen. Om het plan vorm te geven, bezocht ik enkele scholen die al een verrijkt aanbod organiseren.

Wat mij opviel, is dat deze scholen in de opzet werken vanuit gezondheid, sport en bewegen. Ik voelde zelf meteen dat ik een ruimer aanbod wilde gaan opzetten, uitgaande van de theorie van Gardner ‘Meervoudige intelligentie’. Kinderen bewegen graag, maar er haken ook kinderen af als ze naast twee keer per week gymles elke dag sport- en beweegaanbod tijdens de pauzes moeten volgen.

Ik zocht dus naar verenigingen en clubs die sport aanbieden in de eigen wijk of buurt, maar ook naar ander ontwikkelaanbod. In het begin vond ik veel vrijwilligers, maar al snel bleek dat:

· aanbod voor 40 weken niet voor elke vrijwilliger te combineren was met eigen werk.

· niet elke vrijwilliger zijn of haar expertise goed kon overdragen.

· niet alle vrijwilligers 'de plicht' voelen om wekelijks aanwezig te zijn. Het is heel onhandig plannen en organiseren als een vrijwilliger afzegt om de kinderen op te vangen door een andere club, vereniging, vrijwilliger of leerkracht.

Door veel te netwerken, heb ik tal van organisaties en zzp-ers bereid gevonden die tijdens Wereldtijd in Kindcentrum Sittard hun expertise willen aanbieden. Hierdoor maken kinderen kennis met een gevarieerd sport-, beweeg- en cultuuraanbod. Denk hierbij aan koken, techniek, natuur, theater, moestuinlessen, muziek, tafeltennis, voetbal, dans, yoga, schaken, dj-lessen, kunst, fotografie, gelukslessen, expeditie door de tijd, tafelvoetbal, BHV-lessen, typelessen, fietslessen en/of handballen.

Er was ook een lidmaatschap onder schooltijd georganiseerd. Dit maakte het voor clubs en verenigingen interessant om deel te nemen aan Wereldtijd in Kindcentrum Sittard. Ouders betaalden contributie aan de aanbieder terwijl kinderen onder schooltijd deelnamen aan de activiteiten van de club. Een gouden uitvinding dacht ik: win-win. Zo hoefde Kindcentrum Sittard namelijk geen kracht van de club te betalen - dit zat verwerkt in de contributie - én de club of vereniging kreeg op deze manier meer leden. Echter de opmerking van een leerling ‘Waarom mag hij wel voetballen van zijn papa of mama en ik niet’ deed mij inzien dat mijn gedachte niet juist was. Ik dacht laagdrempelig in te zetten, maar kinderen van ouders die de Nederlandse taal niet beheersen, de financiële middelen niet hebben of een drempel voelen om zich te melden voor hulp, konden wederom niet deelnemen.

Ook konden niet alle clubs of verenigingen deelnemen aan Wereldtijd, omdat een vrijwilliger regelen voor 40 weken per jaar een hele opgave bleek.

Nu hebben clubs en verenigingen gezorgd voor een vaste vrijwilliger of een zzp-er die zij inhuren. Kindcentrum Sittard dekt deze kosten zodat álle kinderen kunnen deelnemen aan het aanbod tijdens Wereldtijd, en elke club of vereniging hun expertise kan aanbieden in het programma.

Het gevarieerde aanbod wordt jaarlijks onder de loep genomen door samen met ouders, leerkrachten en kinderen te evalueren. Zo blijft het aanbod interessant en up-to-date. Voor een impressie van Wereldtijd: neem een kijkje op de Instagrampagina of Facebookpagina van Kindcentrum Sittard.