Onderwijs vanuit een ander perspectief
In mijn eerste blog vertelde ik al kort over de uitdaging die ik met beide handen heb aangegrepen om een kansrijk en kansen gelijk programma op te zetten.
Toen ik daarmee begon, werkte ik 4 dagen. Ik werd volledig vrij geroosterd om ‘anders’ te mogen gaan organiseren. Gecombineerd lesgeven aan een eigen groep zonder gefaciliteerde uren is namelijk niet haalbaar; ik had die tijd echt nodig om te organiseren, plannen, verbinden en netwerken.
Ik ging op verkenning en scande de buurt. Welke activiteiten werden al georganiseerd? Welke verenigingen of clubs waren er al? Ik zocht contact om na te gaan of men open stond voor een samenwerking.
De eerste opzet van ‘Wereldtijd’, zo noem ik het rijke aanbod, organiseerde ik meteen na schooltijd. Al snel zocht ik een ander tijdstip, omdat het bereik ná school minimaal was. Per aanbod namen zo’n 40 kinderen deel; Kindcentrum Sittard (drie locaties) telt echter 600 leerlingen. Het doel werd dus niet bereikt.
Het schooljaar daaropvolgend maakte ik er een TSO-programma van: tussen schools, dus pauzetijd. Wereldtijd steeg naar een bereik van 95% van de leerlingen; een handjevol kinderen wilde in de pauze toch liever naar huis. Het aanbod werd, behalve verenigingen en clubs, ook verzorgd door vrijwilligers. Ik stuitte hierbij op een aantal problemen: enerzijds de samenwerking met vrijwilligers (in een volgend blog hierover meer), anderzijds het tijdstip van de dag.
Ondanks het geweldig grote bereik misten de kinderen tijdens de TSO een moment van samen buitenspelen. Buitenspelen is vanuit pedagogisch oogpunt belangrijk om te leren samenspelen, omgaan met winnen en verliezen, vrienden te maken en sociale contacten te leggen. Dit vond ik een goed punt om over na te denken. Ik kwam op het idee het aanbod van Wereldtijd te verplaatsen naar het laatste schooluur van de dag. Ik haalde er veel zzp-ers bij en zo werd het aanbod, gericht op de theorie van Gardner ‘Meervoudige intelligentie’, mooi gevuld.
Er kwam rust in de hele organisatie!
Het eindproduct was echter niet wat ik voor ogen had. Als coördinator sta je vaak alleen voor de organisatie en mis je de communicatie om je denken kritisch weg te kunnen zetten. Dus zocht ik iemand om mee te sparren: één dag in de week kreeg ik een maatje naast me. Samen gingen we in grote stappen vooruit in denken, doen en organiseren!
Na evaluatie van het derde jaar Wereldtijd hebben we een belangrijke stap gezet; het aanbod werd geïntegreerd in het dagprogramma. Zzp-ers bleken liever een hele dag inzetbaar te zijn dan één uur in de middag. Onze leerkrachten moesten hieraan wennen; zij zijn gehecht aan hun lesrooster. Toch ben ik Wereldtijd gaan integreren. Het verrijkt aanbod in Kindcentrum Sittard wordt als volgt aangeboden:
9.15 tot 10.00 uur: groepen 1-2 (vanwege de concentratieboog van kleuters 45 minuten)
10.45 tot 11.45 uur: groepen 3-4
13.05 tot 14.05 uur: groepen 5-6
14.15 tot 15.15 uur: groepen 7-8
Dit is het vijfde schooljaar waarin Wereldtijd wordt georganiseerd en het went. Het programma draait op volle toeren! Kindcentrum Sittard is klaar voor een volgende stap.
Onderzoek alvast welk aanbod past bij jouw school:
https://leef-leer-omgevingsonderzoek.nl/